Не платіть за безоплатні послуги

У жовтні дві важливі дати для жінок – всесвітній та всеукраїнський дні боротьби з раком молочної залози. Ключовий меседж цих дат – регулярно проходьте медичні огляди та самообстеження. Ми ж, Ліки Контроль, нагадуємо, що діагностувати та лікувати рак грудей можна безоплатно. 

У 98% випадків рак молочної залози виліковний. Головне – діагностувати хворобу на ранній стадії. Для цього слід:

  • Проводити самообстеження молочних залоз з віку 20 років (щомісячно з 7-го по 14-й день циклу);
  • Проходити обстеження у мамолога кожні 1-2 роки;
  • Робити мамографію кожні 1-2 роки у віці 40 років і старше. 

У жінки, у якої виявляють рак молочної залози, з’являється чимало побоювань. Серед них – і страх, що не вистачить грошей на діагностику, а потім ще й на лікування. Через такі думки кожна шоста жінка відмовляється від терапії. Утім низку обстежень та препаратів  можна отримати безоплатно. Покрокова інструкція як це зробити – у чат-боті “Лікуйся”

Утім трапляються ситуації, коли у жінки вимагають гроші за послуги, які надаються безоплатно. Приміром, Ніні (ім’я умовне) призначили пакет аналізів. Серед них розгорнутий аналіз крові,  біохімія, онкомаркери і гістологія. У лікарні сказали, що це обійдеться у 2 400 гривень. Ніна розгубилася, адже не має такої суми. Потім жінка згадала, що читала про перелік безоплатних послуг.

Які її кроки? 

  • Перше, озвучити медику, що ви знаєте про безоплатність послуги. 
  • Не допомогло? Звернутися до завідуючого відділенням чи головного лікаря. 
  • Все одно наполягають на платежі? Телефонуйте на гарячу лінію НСЗУ 16-77. 

А щоб жінки не розгублювалися і знали свої права, ми підготували пам’ятки. Завантажити їх можна з чат-боту “Лікуйся” у Telegram або Viber.