Чим небезпечний фальсифікат

 Зазвичай фальсифіковані ліки:
– Не містять діючої речовини
Якщо мова йде про тривожні ліки (серцево-судинні препарати, проти гіпертонічні, протиалергійні), коли важлива кожна хвилина, вживання фальсифікату може коштувати життя.
– Містять менше дозування діючої речовини
Хвороба переходить в хронічну форму, адже доза діючої речовини недостатня для лікування.
Якщо мова йде про антибіотики, вживання таких підробок розвиває резистентність до антибіотиків.


За даними Центру громадського здоров’я «Україна має один із найвищих рівнів захворюваності на хіміорезистентний туберкульоз у світі та посідає третє місце за абсолютною кількістю зареєстрованих випадків туберкульозу із розширеною резистентністю»
У випадку з Covid-19, дезінфекція рук та поверхонь спиртом, який містить, наприклад, не 96%, а 20% спирту, призводить до інфікування людей.


– Містять іншу діючу речовину
Щоб зекономити, злочинці замінюють дороговартісну діючу речовину її дешевим аналогом, який, наприклад, може викликати алергію, мати слабший лікувальний ефект.
– Містять додаткові речовини
Наприклад, щоб таблетка не розсипалася і мала гарний, блискучий вигляд фальсифікатори можуть додавати в підробку будівельні суміші.

Найчастіше фальсифікують антибіотики, знеболювальні , протипухлинні, кардіологічні препарати, препарати для покращення потенції, антисептики.

Всього за 2 хвилини можна навчитись перевіряти ліки з покроковою інструкцію в мобільному додатку «Ліки Контроль» в меню «Навчіться перевіряти ліки».


Убезпечте себе від підробок, одного разу це може зберегти ваше життя.

 

Завантажити додаток Ліки Контроль на свій смартфон або планшет.