Як не потрапити на гачок реклами ліків

Реклама лікарських засобів  чатує на нас в телевізорі, на радіо, в інтернет просторі, але найбільше ми вразливі, коли той чи інший препарат рекламує спеціаліст, якому ми довіряємо – лікар.

Не дивлячись на вимоги законодавства  щодо відпуску рецептурних препаратів виключно за рецептами, в Україні діє вільний продаж рецептурних препаратів через аптеки.

В рецепті зазначаються:

Рецептурні препарати лікарі часто виписують у вигляді лікарського призначення із зазначенням торговельної назви препарату, замість міжнародної непатентованої назви (МНН), таким чином просуваючи ту чи іншу торгову марку.

При тому, що близько … %  лікарських засобів мають аналоги на основі діючої речовини (МНН) та/або міжнародної АТС-класифікації.

До одного й того ж препарату можна підібрати до … аналогів.

Читайте: Пошук аналогів до препаратів

Найбільше аналогів можна підібрати  у фармацевтичній групі Анальгетики та антипіретики. Парацетамол, комбінації без психолептиків.  Код АТС  N02В Е51 – … так званих «проти застудних чаїв».

Статистичні дані

Станом на 1 вересня 2017 року в Україні зареєстровано:

  • 10 378 готових лікарських засобів,
  • 862 лікарських засобів «in bulk»,
  • 1 797 субстанцій*

Дізнайтесь також: Як за 2 хвилини навчитись перевіряти ліки

* субстанція – будь-яка речовина чи суміш речовин, що призначена для використання у виробництві лікарського засобу і під час цього використання стає його активним інгредієнтом. Такі речовини мають фармакологічну чи іншу безпосередню дію на організм людини, у складі готових форм лікарських засобів їх застосовують для лікування, діагностики чи профілактики захворювання, для зміни стану, структур або фізіологічних функцій організму, для догляду, обробки та полегшення симптомів.