Оновлення у програмі “Доступні ліки”

Міністерство охорони здоров’я розширило перелік препаратів, які можна отримати безоплатно за програмою “Доступні ліки”. В оновленому реєстрі 462 лікарські засоби. З них 149 — повністю безоплатні, ще 313 можна отримати з невеликою доплатою. Оновлення уже доступні в чат-боті “Спитай Гриця”.

Програма реімбурсації “Доступні ліки” створена для пацієнтів з хронічними захворюваннями. Пацієнти уже могли отримати препарати від  серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового і нецукрового діабету, розладів психіки та поведінки, епілепсії. До оновленого переліку увійшли медзасоби для лікування хронічного обструктивного захворювання легень та хвороби Паркінсона.

Отримати безоплатні ліки можна за спеціальним електронним рецептом, який видає сімейний лікар. На сьогодні пацієнти можуть звернутися до будь-якої медустанови за місцем свого фактичного перебування. На час дії воєнного стану не обов’язково йти до лікаря, з яким укладено декларацію. Адже чимало українців залишили свої домівки і поїхали у більш безпечні місця. Як ВПО отримувати свої ліки, ми розповідали тут 

Також можна попросити у лікаря рецепт на 90 днів. Це дозволить кілька місяців не турбуватися про отримання ліків і спокійно планувати далекі поїздки чи будь-які інші справи. Попередьте свого лікаря, що потрібен саме такий рецепт. І, як завжди, заберіть ліки в найближчій аптеці. 

Нагадуємо, що і відсутність світла не перепона. Поки триває війна і маємо нестабільне електропостачання, МОЗ дозволило використовувати паперові рецепти. Це має бути Форма рецептурного бланка №1. У ній повинні бути дані про медзаклад, лікаря та пацієнта. В рецепті лікар має підкреслити, чи препарат буде повністю безоплатний, чи з доплатою. Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) і не більше трьох найменувань на один рецепт. Обов’язково має бути підпис і печатка лікаря. Далі – вже звична для пацієнтів процедура. Відвідування аптеки і отримання потрібного препарату. Рецепт необхідно залишити в аптеці, де він буде зберігатися. Наголошуємо: паперовий рецепт видається лише у коли лікарня без електропостачання. 

Знайти найближчу аптеку, перевірити з доплатою ліки чи ні, знайти повністю безоплатні аналоги допоможе чат-бот “Спитай Гриця”. Він доступний у месенджерах:
Telegram та Viber

Більше про віртуального помічника читайте на нашому сайті