Кожна шоста жінка в Україні, хвора на рак, відмовляється від лікування

Такі дані оприлюднили в щорічному дослідженні «ІНДЕКС ЗДОРОВ’Я. Україна — 2019». Загалом рак є другою за частотою причиною смертності у світі. В Україні з цим діагнозом щорічно стикається 140 тисяч пацієнтів, а для 78 тисяч у 2020 році він став смертельним. 

Одним з найпоширеніших онкологічних захворювань є рак молочної залози: кожна 8 жінка в Україні стикається з цим діагнозом. Попри це, жінки частіше відмовляються від лікування через брак коштів, аніж чоловіки. Так 18% жінок зменшують кількість препаратів через брак коштів, тоді як до таких дій вдається лише 9% чоловіків. 

Проте зараз, зі стартом другого етапу медичної реформи, питання оплати взагалі не мало б стояти перед пацієнтами, адже як діагностика, так і лікування раку з 1 квітня 2020 року є безоплатними згідно з Програмою медичних гарантій. 

Втім досі понад 50% пацієнтам  відмовляють у наданні безоплатних медичних послуг, гарантованих Національною службою здоров’я України (Опитування ГО «Афіна. Жінки проти раку»). 

Для того, аби зменшити кількість пацієнтів, які відмовляються від лікування раку, разом із “Афіна. Жінки проти раку” ми запускаємо чат-бот “Лікуйся” в телеграмі. “Лікуйся” — це інструмент, за допомогою якого пацієнти з онкологічними захворюваннями в доступній формі зможуть отримати необхідну інформацію щодо лікування в межах Програми медичних гарантій та зорієнтуються,  в якому медичному закладі,  які медичні послуги і в якому обсязі можна отримати безоплатно.

Щодня ми допомагаємо пацієнтам відстоювати свої права. Не забувайте підтримувати ГО «Ліки Контроль», налаштуйте допомогу просто зараз.

Читайте також: Сервіс Ліки для онкохворих- Підпишись на життя   – знайдіть ліки, які закуповуються державою та налаштуйте  повідомлення про надходження призначених препаратів у вибраний регіон.