Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики

Щорічно у листопаді проводиться Всесвітній тиждень обізнаності про антибіотики, починаючи з 2020 року встановлено фіксовану дату – з 18 по 24 листопада.

Ініціатором проведення відповідного тижня виступила Всесвітня організація охорони здоров’я у 2015 році. Метою цього тижня є розв’язання проблеми необізнаності людей у темі антибіотиків, що призводить до необґрунтованого та неправильного їх використання. Стійкість до антибіотиків – серйозна загроза, яка з’являється як результат нераціонального вживання цих ліків.

Антибіотики – це медикаменти, які вбивають бактерії та інші мікроорганізми (бактерицидні антибіотики) або не дають їм розмножуватися (бактеріостатичні антибіотики).

Антибіотики – це природні продукти обміну речовин різних бактерій та грибів, приміром, пеніцилін.

На нашому сайті Ви знайдете оновлені інструкції усіх зареєстрованих антибактеріальних препаратів в Україні, а також препарати, які є безоплатними.

ЦІКАВІ ФАКТИ
  • Винахідником пеніциліну, що є складовою багатьох антибіотиків, вважають мікробіолога Олександра Флемінга. Але вчені знайшли докази, що ще у 350-550 роках мешканці історичної місцевості Нубії вживали тетрациклін. Залишки речовини винайшли під час дослідження скелетів оази Дахлех в Африці.
  • У 1931 році фармацевтична компанія Bayer розробила перший протимікробний препарат Пронтозил шляхом поєднання сульфаніламіду та барвника. Через 2 роки потому препаратом вдалося вилікувати хлопчика, що помирав від стафілококової септицемії. Так розпочалася «золота ера» антибіотиків.
  • Стійкість до протимікробних препаратів – проблема пов’язана з неправильним та неконтрольованим вживанням антибіотиків, що ставить під загрозу досягнення сучасної медицини. Щороку у світі гинуть понад 700 тисяч людей через резистентність до антибіотиків.
  • Антибіотики не допомагають при лікуванні вірусних захворювань. Їхня корисна дія поширюється на знищення хвороботворних бактерій. Ліки не можна комбінувати з іншими препаратами, щоб уникнути непередбачуваного ефекту.
  • Тейсобактін – новий антибіотик, розроблений винахідниками у 2015 році. Це перший принципово новий препарат за останні 30 років. Вчені створили спеціальній мініатюрний пристрій iChip. З його допомогою вирощували бактерії в землі, завдяки чому і винайшли продукт з антибіотичними властивостями.