Антибіотики за електронним рецептом з 1 квітня

З 1 квітня 2022 року українські аптеки відпускатимуть антибіотики виключно за електронним рецептом від лікаря. Заступник міністра наголошує, що в Україні хочуть зовсім відійти від паперових рецептів. До кінця року міністерство планує зробити так, щоб усі рецептурні лікарські засоби відпускали виключно за електронним рецептом.


Що робити, щоб придбати ліки?
– Спочатку потрібно буде звернутись до свого сімейного лікаря. Він випише електронний рецепт у системі охорони здоров’я.
– Далі пацієнт отримує 16-значний код, який потрібно буде показати або продиктувати в аптеці.

Чому це важливо?
Так держава хоче боротись з антибіотикорезистентністю — стійкістю бактерій до ліків. Адже іноді люди намагаються лікувати за допомогою антибіотиків безліч хвороб — від нежитю до вірусних гепатитів. Хоча антибіотики не діють на віруси.

 

Довідка. Антибіотики вбивають бактерії, які є причиною хвороби. Стійкість до антибіотиків виникає тоді, коли на бактерії довго впливають антибактеріальні препарати, але при цьому гинуть не мікроорганізми. Частина з них продовжує розмножуватись і стає стійкою до конкретного антибіотика. Антибіотики знищують і корисні бактерії теж. Це допомагає резистентним штамам зайняти «вільне» місце.

Що робити, щоб зупинити резистентність до ліків?
  • Не використовуйте антибіотики для лікування чи профілактики грипу або застуди. Антибіотики можуть пригнічувати або вбивати лише бактерії, в той час, як грип спричинюють віруси.
  • Не займайтесь самолікуванням. Використовуйте препарати з антибіотиками лише за призначенням лікаря, коли відомо, яка саме інфекція викликала захворювання.
  • Не передавайте антибіотики нікому, якщо, наприклад, у вас залишись препарати з попереднього користування. Антибіотики — це ліки, які призначити може виключно лікар відповідно до характеру інфекції.
  • Ретельно та часто мийте руки, щоби зменшити поширення бактерій та запобігти інфекціям. Ця проста дія може допомогти в цілому зменшити вживання антибіотиків.

    Обов’язково читайте інструкцію препарату. На нашому сайті ви знайдете найактуальнішу інформаію про даний засіб, а також зможете перевірити чи дані ліки не є фальсифікатом.

Ми не будемо заохочувати Вас розпочинати нове життя у новому році. Але те, що точно потрібно зробити, щоб залишатися здоровим – це перевірити домашню аптечку!