Як не розгубитись і за кілька секунд перевірити маркування лікарського засобу?

Достатньо двох-трьох перевірок з фото-зразками, щоб надалі перевіряти ліки самостійно за кілька секунд. Розглянемо по кроках, що таке маркування, яке маркування має бути на упаковках лікарських засобів.

Маркування — потрібні написи, зображення та умовні позначки, вміщені на упаковці або самому товарі. Ліки зазвичай продаються в двох або трьох упаковках, тому упаковка буває первинна, вторинна і, відповідно, третинна.

Наприклад,

таблетки спочатку поміщають в блістер – це первинна упаковка,

а потім кілька блістерів разом з інструкцією поміщають в коробочку – це вторинна упаковка

А розчини можуть мати три упаковки: ампула, блістер з чарунками і коробочка.

Запам’ятайте, всі дані первинної та вторинної упаковок та інструкції мають співпадати.

Якщо на коробці вказано:

Парацетамол, таблетки по 200 мг, по 10 таблеток у блістерах“.

Відповідно, на блістері має бути написано:

Парацетамол, вказане те ж саме дозування, що і на коробці – 200мг. А в кожному блістері має бути 10 таблеток.

Та ж інформація має бути вказана в інструкції до препарату.

Вам вдавалося хоч раз складати інструкцію так, як вона була складена в упаковці?

Якщо інструкція складена так, що скласти її повторно не вдається, це означає, що перед вами, скоріше за все, справжні ліки, адже на фарм-виробництвах інструкції складаються машинно. Інструкції від фальсифікованих  ліків складають люди і повторно їх скласти дуже просто. Крім того, інструкції від справжніх ліків не містять помилок і поліграфія інструкції, так само, як і всієї упаковки, гарної якості.


У відповідності до ст.12 Закону України «Про лікарські засоби» маркування, що наноситься на етикетку, зовнішню та внутрішню упаковку лікарського засобу,  повинно містити такі відомості:

  • назву лікарського засобу;

Одну з найбільших партій фальсифікованих ліків у світі виявили саме через орфографічну помилку у назві препарату, тому читайте назву по буквах.

  • назву та адресу його виробника;

Минулого року партію фальсифікованого препарату виявили саме через помилку в адресі, тому на адресу варто звернути увагу.

  • реєстраційний номер;

Реєстраційний номер часто плутають з номером серії. Реєстраційний номер має такий формат UA/00000/00/00/ 

Читайте детальніше: як перевірити реєстрацію препарату

  • номер серії;

Коли виявляють фальсифікат, фальсифіковано не всі ліки, а  зазвичай, одна або кілька серій препарату. Саме тому вкрай важливо не обрізати порожні блістери, в яких ще є кілька таблеток, можна зрізати серію і не виявити фальсифікат.

  • термін придатності;

Купуючи ліки, впевніться, що ви купуєте не прострочені ліки. Однією з причин отруєнь українців, статистика яких, на жаль, невтішна – є отруєння лікарськими засобами.  Прийом препаратів, термін дії яких закінчився, може коштувати вам втрати здоров’я, це смертельно небезпечно. Не ризикуйте своїм життям, економлячи на новій упаковці ліків.

  • способи застосування;
  • дозу діючої речовини в кожній одиниці та їх кількість в упаковці;

Обов’язково звіряйте кількість таблеток і дозування. По-перше, з дозуванням важливо не помилитися при прийомі ліків, по-друге, можна  виявити підробку.

  • умови зберігання;

Зверніть увагу на умови зберігання при покупці. Якщо ліки потрібно зберігати в холодильнику, провізор подає ліки з холодильнику?

При покупці чутливих до температурних коливань ліків  візьміть з собою в аптеку термос з акумулятором холоду.

  • запобіжні заходи.

На зовнішній упаковці лікарських засобів також шрифтом Брайля зазначаються назва лікарського засобу, доза діючої речовини та лікарська форма.

Проведіть пальцем по упаковці, щоб переконатись у нанесенні цього маркування.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я визначає лікарські засоби, упаковка яких не маркується шрифтом Брайля або шрифтом Брайля зазначається тільки назва лікарського засобу.

 

Читайте також: Як користуватись Домашньою аптечкою в Ліки Контроль.

Завантажити додаток Ліки Контроль на свій смартфон або планшет.